Ad


جمال شورجه: به کارنامه سینمایی خود ۱۵ می‌دهم / گفتگو در تریبون هنر

تریبون هنر: جمال شورجه با بیان این‌که اگر انقلاب نمی‌شد وارد سینما نمی‌شد، گفت: به کارنامه سینمایی خود نمره ۱۵ می‌دهم. از نظر ساختار هنوز به آن چیزی که دلم می‌خواست، نرسیده‌ام و از نظر خودم کم گذاشته‌ام.

موزه سینمای ایران در ادامه سلسله گفت‌وگوهای تاریخ شفاهی خود با جمال شورجه کارگردان، نویسنده و تهیه‌کننده سینما به گفت‌وگو نشسته است که بخش‌هایی از آن در ادامه می‌آید.

جمال شورجه با بیان این‌که از کودکی به سینما علاقه‌مند بوده است، گفت: من و برادرم بزرگترم به سینما بسیار علاقه داشتیم‌. در سال ۱۳۴۰ در زنجان صاحب یک سینما آشنا بودیم و برخی فیلم‌ها را حتی ۱۰ بار می‌دیدم. البته برادر بزرگترم بیشتر علاقه‌مند به بازیگری بود و به واسطه او من به سینما علاقه‌مند و وارد این حوزه شدم.

شورجه خاطرنشان کرد: در دوران دبستان و دبیرستان زیاد نقاشی می‌کردم به همین دلیل در دانشگاه در رشته گرافیک قبول شدم و در همان زمان وارد انجمن اسلامی شدم. دوستان زیادی در آن‌جا پیدا کردم و زمانی‌که امام (ره) وارد ایران شدند اکثر نقاشی‌ها و پلاکاردهای ورود امام از فرودگاه تا بهشت زهرا را ما نقاشی و خطاطی کرده بودیم.

او درباره ورودش به حوزه فیلم‌سازی توضیح داد: از طرف مدرسه عالی شهید مطهری فراخوان داده بودند و در آن زمان امامی کاشانی سرپرست آن‌جا بود که تا زمانی که دانشگاه‌ها تعطیل هستند علاقه‌مندان سینما بتوانند فیلمسازی بخوانند. ما هم که رشته هنر می‌خواندیم بیشتر علاقه‌مند شدیم و برای آموزش فیلم‌سازی به این دوره‌ها رفتیم. حدود ۱۰۰ نفر از انجمن‌های اسلامی بودیم که در این کلاس‌ها که تحت عنوان مرکز اسلامی آموزش فیلم‌سازی در باغ فردوس بود شرکت کردیم.

شورجه درباه اولین کار تصویری‌اش گفت: یادم می‌آید روزی به دفتر محسن علی‌اکبری رفتم که می‌خواست فیلمی به‌نام «روزنه» بسازد. فیلم‌نامه را خواندم و پذیرفتم و من را به واحد جنگ شبکه یک سیما معرفی کردند. «روزنه» را در منطقه جنگی ساختیم که کار سختی بود اما از تلویزیون پخش شد و مورد استقبال قرار گرفت.

او ادامه داد: در همان سال‌ها با علیرضا داوودنژاد از طریق زنده‌یاد رسول ملاقلی‌پور آشنا شدم که من را به خانه‌شان برای خواندن فیلمنامه دعوت کردند تا درباره فیلمنامه بحث و نواقص را برطرف کنیم.

جمال شورجه در پاسخ به سوال محمود گبرلو (منتقد- کارشناس سینما) مبنی بر این‌که چطور به این نتیجه رسیدید که می‌توانید تاریخ عاشورا را در سینما به نمایش درآورید؟ پاسخ داد: من معتقدم تمام تاریخ عاشورا را نمی‌توان به تصویر کشید بلکه می‌توان نقبی به این رویداد مهم زد. ضمن این‌که من بر اساس دیدگاه اعتقادی خودم فیلم می‌سازم.

شورجه در ادامه یادآور شد: سینما قرن‌ها است که در همه دنیا جایگاه خود را باز کرده است و علاقه‌مندان زیادی دارد. در دوران دانشگاه بر سر این موضوع که فرم و تکنیک می‌تواند در خدمت محتوا باشد، تحقیقات زیادی انجام دادیم.

وی با بیان این‌که به کارنامه سینمایی خود نمره ۱۵ می‌دهد، گفت: از نظر ساختار هنوز به آن چیزی که دلم می‌خواست، نرسیده‌ام و از نظر خودم کم گذاشته‌ام.

شورجه با بیان این‌که سعی کرده دیدگاه‌ها و عقاید اسلامی خود را به مردم منتقل کند، گفت: اگر انقلاب نمی‌شد وارد سینما نمی‌شدم و همان رشته گرافیک را دنبال می‌کردم زیرا من با دیدگاه امام (ره) وارد سینما شدم. ایشان از همان اولین روزی که وارد ایران شدند و به بهشت زهرا رفتند درباره سینما گفتند «ما با سینما مخالف نیستیم بلکه با فحشا مخالفیم» چیزی که امام فرمودند درواقع محتوای سینما بود که ایشان را برآشفته بودند و این جمله را گفتند.

او درباره دیدار خود با مقام معظم رهبری نیز گفت: رهبری اعتقادشان بر این است که باید سینما را گسترش دهیم تا بتوانیم طیف بیشتری را مخصوصا در جهان اسلام جذب کنیم زیرا آن‌ها سینما ندارند و ما باید به آن‌ها در این زمینه کمک کنیم.

جمال شورجه متولد ۱۳۳۳ در زنجان است و فیلم‌هایی همچون «سی و سه روز»، «وعده دیدار»، «باشگاه سری»، «خلبان»، «دایره سرخ»، «عبور از خط سرخ»، «حماسه مجنون»، «لبه تیغ»، «عملیات کرکوک»، «شب دهم» و «روزنه» را در کارنامه هنری خود دارد.

تاریخ انتشار :۲۷ خرداد ۱۴۰۰

برچسب‌ها:
مطالب مرتبط



شما هم یک دیدگاه ارسال کنید
 

نام




یادداشت آرشیو

  • فیلم زودپز؛ قدمی رو به جلو برای تمام چهره هایش

    تریبون هنر: زودپز ششمین فیلم سینمایی رامبد جوان در مقام کارگردان است. رامبد جوان به عنوان کارگردان، کارنامه قابل اعتنایی در عرصه سینما دارد. او در عمده فیلم هایی که ساخته توانسته نظر مثبت مخاطب را به خود جلب کند و فیلم هایش عمدتا ضمن موفقیت در گیشه، دارای شاخص […]

  • مرگ آلن دلون؛ روزگار سپری شدن زیبایی های ناب

    تریبون هنر _ بابک صحرایی: آلن دلون، یکی از نمادهای زیبایی جهان بود. مرگش به یادمان می رود که ما در روزگاری سپری شده زندگی می کنیم، روزگاری سپری شدن زیبایی های ناب. مرگ آلن دلون هشدار زندگی است. انگار زندگی فریاد می زند: آهای، حواست باشه. آلن دلون هم […]

  • یادداشت بابک نوری برای سعید راد
    یادداشت بابک نوری برای سعید راد
    دیگر از آن نسل طلایی کسی نمانده، جز بهروز خان

    تریبون هنر _ بابک نوری: اگر اون جوری که سینما رو به دو بخش قبل و بعد از انقلاب تقسیم می کنند نگاه کنیم خیلی از ماها با قهرمانها و ضدقهرمانهای سینمای قبل, عاشق و شیفته سینما شدیم و با اون‌ها مشق سینما کردیم … بهروزخان وثوقی ، ناصرخان ملک […]

  • سید جواد یحیوی؛ مجری ممنوع‌الفعالیتی که بازیگری پر کار شد

    تریبون هنر: حالا دیگر دیده شدن نام سید جواد یحیوی به عنوان بازیگر تئاتر اتفاقی تازه نیست چراکه او در این سال‌ها حضور مداومی روی صحنه داشته است. سید جواد یحیوی که نسل جدید تماشاگران شاید خاطره چندانی از اجراهایش در تلویزیون نداشته باشد، در پی ممنوعیتی که سال‌ها پیش […]

  • نامه علیرضا داوودنژاد به عطاران، پیروزفر، طناز طباطبایی، ترلان پروانه و زهرا داودنژاد

    تریبون هنر: علیرضا داودنژاد درباره اکران افتتاحیه فیلم سینمایی «مصائب شیرین ۲»نامه ای را خطاب به رضا عطاران، پارسا پیروزفر، طناز طباطبایی، ترلان پروانه و زهرا داودنژاد منتشر کرد. به گزارش تریبون هنر،چهارشنبه سپری شده ۴ مرداد ماه در پردیس سینمایی «ایران مال» مراسم افتتاحیه فیلم «مصائب شیرین ۲» در […]

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad