امسال جشن خانه سینما برگزار نمیشود
منوچهر شاهسواری: خانه سینما استیج کسی نیست / علی نصیریان: من نماد این جشن هستم
تریبون هنر: مدیرعامل خانه سینما اعلام کرد که امسال خانه سینما برخلاف رسم هر ساله جشنی برگزار نخواهد کرد.
منوچهر شاهسواری، مدیر عامل خانه سینما در نشست خبری بیستمین جشن خانه سینما که با حضور علی نصیریان، رییس جشن، تورج منصوری دبیر هیات مدیره آکادمی و مدیرعامل خانه سینما صبح امروز (سه شنبه ۱۹ تیر) در خانه سینما برگزار شد، اعلام کرد امسال خانه سینما جشنی نخواهد داشت.
شاهسواری در ادامه گفت: بار اجرایی جشن امسال به عهده مازیار میری است. آنچه اعلام میکنم شاید با فضای کنونی به نوعی هم پیمانی داشته باشد و در حالی که از زوایای گوناگون تعرضات اقتصادی و فرهنگی وارد میشود، باید سهم خود را ادا کنیم.
او همچنین تصریح کرد: ایام پرغصه و پرقصه ای را میگذرانیم و به اتکای آن راز عمیق تاریخ ما که میهن دوستی را در خود دارد، امسال براساس سیاست چند سال خود که میگوید سینمای ایران قابل تفکیک نیست و رو به مردم ایران دارد، تصمیم گرفتیم جشن سینما را با داوری خوب به قوت اجرا کنیم اما از مراسم بزرگ و هزینه اضافی خودداری میکنیم.
شاهسواری با اشاره به برگزاری ۲۰ ساله جشن با چنین شرایطی گفت: چنین تصمیمی برای ما سخت بود چون قرار بود یک روز خوش داشته باشیم ولی این یک تصمیم جمعی بود. مجوز این کار باید از رییس جشن هم گرفته میشد و خوشحالم که از سوی آقای نصیریان تشویق هم شدیم.
مدیرعامل خانه سینما ادامه داد: ما در برخی موارد چاره ای جز سکوت کنیم و نمیتوانیم حیثیت همکاران خود را در ویترین رسانهای بگذاریم ما میبایست کار کنیم چون فضای خانه سینما فضای کار است.
شاهسواری گفت: عدم برگزاری جشن امسال هیچ ارتباطی به شایعاتی که درباره ورود سازمان بازرسی به بحث حسابرسیها به وجود آمد ندارد. تصمیم امسال جمعی بود و مورد موافقت قرار گرفت.
نصیریان: من نماد این جشن هستم
در ادامه این نشست و پس از صحبتهای شاهسواری علی نصیریان، رئیس جشن خانه سینما گفت: «من با جشن موافق بودم چون این همه جشن و جشنواره برگزار میشود و بخشی از آن اگر برای کار فرهنگی و هنری باشد خوب است چون برای استعدادهای جوان و توسعه نیاز است که این کار انجام شود؛ با این حال دوستان تلاش کردند این جشن فراموش نشود و به لحاظ اعتباری با شرایط متفاوتی برگزار شود.»
این هنرمند پیشکسوت ادامه داد: «اگر کسی به اسکار میرود باعث افتخار همه جامعه سینمایی است و من به آقای فرهادی هم گفتهام که من لذت میبرم، شما جایزه میگیرید. این از جمله کارهایی است که ما ۵۰ سال پیش انجام میدادیم و قبل از ما هم بوده همانطور که سینما با غفاری و گلستان شروع شده و با کیمیایی ها ادامه پیدا کرد.»
نصیریان ضمن قدردانی از همکاران خود بیان کرد: «من اینجا فقط به عنوان یک نماد هستم و امیدوارم این برنامه با آبرو، اُنس و الفت برگزار شود.»
تورج منصوری نیز در ادامه مراسم درباره شیوه برگزاری جشن امسال با توجه به تصمیم جدید توضیح داد: «ما در سه سال گذشته هر سال به دلیلی سعی کردیم به شرایط برگزاری جشن همانند آنچه در اساسنامه آمده نزدیک شویم. در این بین، تامین هزینه همان شب خاص جشن که با اعلام جوایز نهایی همراه است، از دغدغههای مهم ما بود.»
منصوری ادامه داد: «ما به عنوان آخرین دورهای که جشن را با شیوه قبل برگزار میکنیم، احساس کردیم دین بیشتری میتوانیم به سینماگرانی که روی صندلیهای آن شب مینشینند داشته باشیم و به نظر رسید برای مهمانان جشن امسال (سینماگران) باید صرفهجویی کنیم تا به مسائل بیمهای و دیگر اقدامات مربوط به آنها کمک کنیم و صد البته قصد داریم این کارها بیشتر زیرساختی باشد.»
برای برگزاری جشن تصمیمی گرفته نشده
او ادامه داد: «هنوز برای چگونگی برگزاری شب جشن تصمیمی نگرفتهایم، البته پیشنهادات مختلفی مطرح شده ولی هنوز به تصمیم نهایی نرسیدیم. اما قصد نهایی ما بر صرفه جویی بود ولی امسال هم دچار این بلا شدیم که دیر شروع کردیم ولی این بهانه خوبی نیست.»
او همچنین درباره زمان برگزاری جشن کوچکی هم که در نظر گرفته شده است گفت: «این برنامه مختصر هم به دلیل همزمانی با ماه محرم قطعا شب ۲۱ شهریور (روز ملی سینما) برگزار نمیشود.»
در ادامه این نشست که به پرسش اهالی رسانه از مسئولان برگزاری جشن خانه سینما اختصاص داشت منصوری پاسخ سوالی درباره درخواست کانون کارگردانان برای داوری فیلمهای دارای پروانه ساخت را اینگونه داد: «کانون کارگردانان طی یک نامه درخواست کرد که حساب مان را با فیلمهایی که یک مدت خاص، نمایش داده نشدهاند صاف کنیم، آن هم به دلیل اینکه امسال آخرین دوره برگزاری جشن به شیوهی غیر آکادمی است.»
او ادامه داد: «درخواست کانون مبنی بر این بود که پروانه فیلمسازی لحاظ شود و در این باره به مازیار میری ماموریت داده شد که موضوع را بررسی کند؛ چون هم مورد وثوق کانون کارگردانان است و هم در جلساتی ارشاد حضور داشته است.»
کدام فیلمها داوری نمیشوند؟
این فیلمبردار باسابقه همچنین گفت: «طبق آماری که آقای میری ارائه دادند مشخص شد که ۴۰ فیلم در سال ۹۴، ۴۵ فیلم در سال بعد و ۴۳ فیلم در سال ۹۶ تولید شده که دیده نشدهاند، در نتیجه این ۱۲۸ فیلم باید به ۷۵ فیلم ما اضافه می شد. یعنی در طول دو ماه باید روزی ۵ فیلم را به نمایش بگذاریم که این غیرممکن است چون برخی از آنها اصلا دی وی دی نشدهاند. ضمن اینکه از بین ۷۵ فیلم ما ۴۵ تا باید روی پرده نمایش داده شوند و در نهایت حدود ۱۷۰ فیلم را در مدت کمتر از دوماه باید نمایش دهیم. بنابراین طبق بررسی ها این پیشنهاد عملی نبود نه اینکه نخواهیم چون اتفاقا نظرات مثبت بود ولی به شکل تکنیکی نمیتوانستیم آن را اجرایی کنیم.»
منصوری، دبیر هیات رییسه انجمن عالی هنرها و فنون سینما در پاسخ به سوال دیگری درباره طولانی شدن تنظیم اساسنامه آکادمی نیز توضیح داد: «ما در این سه چهار سال با توجه به بررسیها و نقد برخی شاخهها در سینمای ایران ناچار بودیم اساسنامه را مرتب به روز کنیم که در نهایت نوشته شد و سه دوره هم اجرایی شد ولی موافقت با آن فقط در خانه سینما کافی نیست چون براساس قوانین کشور نیز باید تمام موارد آن بررسی شود و این مرحله زمان بر است.»
هزینه جشن پارسال کمتر از یک میلیارد بود
در بخشی دیگر مازیار میری در پاسخ به پرسشی درباره اینکه جشن سال قبل یکمیلیارد هزینه داشته گفت:«هزینه جشن سال گشذته ۸۲۴ میلیون تومان بوده است که اعلام شد.»
او در بخش پایانی صحبتهایش درباره زمان شروع داوریها هم گفت: «داوریها از روز شنبه آینده (۲۳ تیر ماه) آغاز میشود و ۵۱۹ نفر حائز شرایط داوری بودند که ۴۲۷ نفر آقا و ۹۲ نفر آنها خانمها هستند.
همچنین تورج منصوری در پاسخ به این انتقاد که برخی فیلمسازان مثل کیانوش عیاری باید حمایت بیشتری شوند و برای داوری آثارشان استثنا درنظر گرفته شود گفت: «ما برای بخش غیررقابتی و جنبی اعلام آمادگی کرده ایم ولی این نکته را هم باید درنظر بگیریم که آیا میخواهیم گوشه چشمی به این فیلمها داشته باشیم یا اینکه میخواهیم مسئله آقای عیاری را ریشهای درمان کنیم؟! این پیشنهاد را خود کانون کارگردانان هم نپذیرفت و حاضر به دیده شدن این فیلمها در بخش غیررقابتی نشدند چون کارگردان و تهیه کنندگان هم حاضر به انجام این کار نبودند.»
خانه سینما استیج کسی نیست
در ادامه منوچهر شاهسسواری برای پاسخ به سوالی درباره انتقادی که به غیرقابل باور بودن تصمیم خانه سینما برای برگزار نکردن جشن مطرح شد آن هم در شرایطی که جشنواره های پرهزینهای مثل جشنواره جهانی برگزار میشود و یا اینکه چرا اسپانسر برای جشن گرفته نمی شود؟ به جمع حاضر پیوست و گفت: «مسئله ما خانه سینما است و اینکه چرا سازمان سینمایی جشنی برگزار می کند خودش باید پاسخگو باشد. اصولا خانه سینما در مقابل استفاده از اسپانسر یک قید اخلاقی دارد که استیج خود را نمیتواند به هر کسی بدهد.»
این مدیر سینمایی ادامه داد: « تصمیم امسال ما به هیچ عنوان به شایعه ای که پخش شد، مبنی بر اینکه سازمان بازرسی ورود کرده، ارتباط ندارد چون ما سالانه حسابرسی در خانه سینما داریم و هیچ ایرادی درباره حسابرسی های خانه سینما تاکنون وجود نداشته است.»
در پایان این نشست، علی نصیریان گفت: «تنها خواسته من از داوران است که از آنها می خواهم منصفانه و با دیدی حرفهای به فیلمها نگاه کنند نه با کینه، دشمنی، ضابطه یا رابطه. داوریها باید به حق و درست باشد. از داورها که خودشان هم افراد آگاه و تکنیکی هستند خواهش می کنم آنچه واقعیت است را داوری کنند.»
تاریخ انتشار :۱۹ تیر ۱۳۹۷