Ad

یادداشت بابک صحرایی

الیا کازان؛ ایستاده در دوراهی خیانت و جاودانگی

ویدئویی از شاهکارهای او را در تریبون هنر ببینید

تریبون هنر _ بابک صحرایی: الیا کازان یکی از بهترین و تاثیرگذارترین کارگردان های تاریخ سینما است. او در عین حال یکی از منفورترین هنرمندان زمانه خود است.

الیا کازان با تاسیس موسسه اکتورز استودیو و رواج متد اکتینگ جریان مهم بازیگری زمانه اش را راه اندازی کرد. بازیگرهایی مثل مارلون براندو و جیمز دین را پرورش داد.

او تعدادی از مهم ترین فیلم های تاریخ سینما را ساخت. از جمله می شود به فیلم های اتوبوسی به نام هوس، زنده باد زاپاتا، در بارانداز، شرق بهشت و شکوه علفزار اشاره کرد.

او یکی از اثرگذارترین و بهترین کارگردان های تاریخ سینمای جهان است تا جایی که کارگردانی مثل مارتین اسکورسیزی هنوز خودش را تحت تاثیر او می داند.

 

الیا کازان ویوین لی

 

آغاز نفرت از الیا کازان با حضور در کمیته تحقیقات

الیا کازان اما منفورترین هنرمند مشهور در امریکا در دهه های ۵۰ و ۶۰ میلادی است.
او در سال ۱۹۵۲ نام ده ها نفر از هنرمندان کمونیست را در جلسه تحقیقاتی مک کارتیسم فاش کرد. این کار باعث ممنوع الکاری و حذف آن ها از عرصه هنر شد. او حتی دوست صمیمی و قدیمی اش آرتور میلر که همکاری های درخشانی با هم داشتند را هم فروخت.

کازان در سال ۱۹۴۷ نمایش «همه پسران من» نوشته آرتور میلر را کارگردانی کرده بود. او به خاطر این نمایش جایزه تونی بهترین کارگردان را دریافت کرد. در سال ۱۹۴۹ نیز با کارگردانی نمایش «مرگ فروشنده» نوشته میلر بار دیگر این جایزه را به دست آورد. این جایزه تبدیل به نقطه عطفی در کارنامه هنری اش شد.
الیا کازان سال ها تلاش کرد که ثابت کند چاره ای جز همکاری با کمیته تحقیقات نداشته و در صورت عدم همکاری مجبور به ترک فیلمسازی و فعالیت هنری می شده اما نتوانست خودش را تبرئه کند.

آدم فروشی الیا کازان در دوران مک کارتیسم داغ ننگی بر پیشانی اش نهاد که هیچ وقت پاک نشد. او اما در ازای این خیانتش توانست تعدادی از بهترین فیلم هایش را بسازد.

دوران مک کارتیسم دورانی است که در آن سناتوری به اسم جوزف مک کارتی سال های سیاهی را در امریکا رقم زد. او با ایجاد سیستمی برای احضار و دادگاهی هنرمندان کمونیست بسیاری از آن ها را دستگیر و ممنوع الکار کرد.

 

 

الیا کازان و مارلون براندو

 

انزوای ۲۷ ساله 

در دهه هفتاد میلادی وقتی در نشستی دانشجویی از اورسن ولز درباره الیا کازان می پرسند می گوید او کارگردان خوبی است اما اگر اسمش را تکرار کنید از جلسه خارج می شوم. سال ۱۹۹۹ وقتی در مراسم اسکار الیا کازان برای دریافت اسکار افتخاری و تقدیر از یک عمر فعایت هنری روی صحنه می آید کسی او را تشویق نمی کند. او به خاطر نفرتی که در موردش وجود داشت مجبور می شود ۲۷ سال پایانی عمر خود را در انزوا بگذراند و هیچ فیلمی نسازد.

 

جیمز دین و مارلون براندو

 

رد خیانت در بهترین فیلم های الیا کازان

الیا کازان در دوراهی خیانت و جاودانگی ایستاد. فیلم های زیبایی ساخت و به جایگاه رفیعی در هنر دست پیدا کرد اما روزگارش به جدال با تلخی نفرت گذشت. مثل قهرمانان فیلم هایش.
الیا کازان با ساختن تعدادی از بهترین فیلم های تاریخ سینما تلاش کرد بگوید انسان ها گاهی اوقات ناخواسته و به جبر تقدیر تن به خیانت می دهند و بدون آن که خودشان بخواهند زندگی خود و عزیرانشان را نابود می کنند. جدالی که خودش هم به نحوی دچارش شد.

 

 

نویسنده: بابک صحرایی

 

در ادامه بخش هایی از پنج فیلم برتر الیا کازان با دوبله های زیبا را در تریبون هنر ببینید

 

 

دانلود ویدیو

تاریخ انتشار :۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰

برچسب‌ها:, , , , , , , , , , ,
مطالب مرتبط



شما هم یک دیدگاه ارسال کنید
 

نام




یادداشت آرشیو

  • مرگ آلن دلون؛ روزگار سپری شدن زیبایی های ناب

    تریبون هنر _ بابک صحرایی: آلن دلون، یکی از نمادهای زیبایی جهان بود. مرگش به یادمان می رود که ما در روزگاری سپری شده زندگی می کنیم، روزگاری سپری شدن زیبایی های ناب. مرگ آلن دلون هشدار زندگی است. انگار زندگی فریاد می زند: آهای، حواست باشه. آلن دلون هم […]

  • یادداشت بابک نوری برای سعید راد
    یادداشت بابک نوری برای سعید راد
    دیگر از آن نسل طلایی کسی نمانده، جز بهروز خان

    تریبون هنر _ بابک نوری: اگر اون جوری که سینما رو به دو بخش قبل و بعد از انقلاب تقسیم می کنند نگاه کنیم خیلی از ماها با قهرمانها و ضدقهرمانهای سینمای قبل, عاشق و شیفته سینما شدیم و با اون‌ها مشق سینما کردیم … بهروزخان وثوقی ، ناصرخان ملک […]

  • سید جواد یحیوی؛ مجری ممنوع‌الفعالیتی که بازیگری پر کار شد

    تریبون هنر: حالا دیگر دیده شدن نام سید جواد یحیوی به عنوان بازیگر تئاتر اتفاقی تازه نیست چراکه او در این سال‌ها حضور مداومی روی صحنه داشته است. سید جواد یحیوی که نسل جدید تماشاگران شاید خاطره چندانی از اجراهایش در تلویزیون نداشته باشد، در پی ممنوعیتی که سال‌ها پیش […]

  • نامه علیرضا داوودنژاد به عطاران، پیروزفر، طناز طباطبایی، ترلان پروانه و زهرا داودنژاد

    تریبون هنر: علیرضا داودنژاد درباره اکران افتتاحیه فیلم سینمایی «مصائب شیرین ۲»نامه ای را خطاب به رضا عطاران، پارسا پیروزفر، طناز طباطبایی، ترلان پروانه و زهرا داودنژاد منتشر کرد. به گزارش تریبون هنر،چهارشنبه سپری شده ۴ مرداد ماه در پردیس سینمایی «ایران مال» مراسم افتتاحیه فیلم «مصائب شیرین ۲» در […]

  • مینی سریال «بچه گوزن»؛ روایت هیجان انگیز یک رابطه سادومازوخیسمی

    تریبون هنر _ بابک صحرایی: سریال «بچه گوزن» داستان واقعی یک رابطه سادومازوخیسمی (آزارگری و آزارخواهی) است. مرد و زن هر دو گرفتار این بیماری روانی اند با این تفاوت که مرد ظاهری عادی و معمولی دارد اما به اندازه زن که رفتارش بیانگر آشفتگی روحی اش است، بیمار است. […]

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad