Ad

کنسرت تار و پود برگزار شد

وحید تاج «خسرو و شیرین» را به کاخ نیاوران برد

کیوان ساكت، اردشیر كامكار، حمیدرضا نوربخش، پری ملکی، حسام‌الدین سراج، کامبیز روشن‌روان و نادر مشايخي ازجمله مهمانان کنسرت تار و پود بودند

تریبون هنر: وحید تاج شب گذشته در حیاط هنر کاخ نیاوران راوی داستان عاشقانه خسرو و شیرین شد.
کنسرت «تار و پود» روایتی تازه از داستان خسرو و شیرین نظامی گنجوی، توسط حمید متبسم آهنگسازی شده است و پرداختی به عشق دو شاهزاده ایرانی دارد که پس از چندین اجرای موفق در اروپا، برای نخستین بار ۶ مردادماه سال جاری در ایران به اجرا درآمد.
در این اجرا سمیرا گلباز (سه‌تار)، بهار مدیری (قیچک آلتو)، ارسلان علیزاده (بربت) و بهنام معصومی (سازهای کوبه‌ای) اعضای گروه را به سرپرستی و آهنگسازی «حمید متبسم» نوازنده سه‌تار و خوانندگی «وحید تاج» تشکیل می‌دادند.
کنسرت «تار و پود» به‌صورت هفتاد دقیقه منسجم روی صحنه رفت و شامل هشتاد بیت از این داستان بود که با گزینش خاصی از این منظومه به‌دست‌آمده است و فضای تاریخی کاخ نیاوران همخوانی خوبی با اجرای شب گذشته این گروه داشت.
ساخته‌ی تازه حمید متبسم آن‌قدر تصویری سازی قوی داشت که می‌توان کنسرت شب گذشته را صحنه‌ی تئاتری خواند که در هر پرده از اجرا یکی از نوازندگان گروه در جایگاه راوی، عنوان شروع را دکلمه می‌کرد و سپس وحید تاج روایت گر آن می‌شد.
پرده اول که مقدمه‌ای برای شروع کنسرت بود با موسیقی خلوت در دستگاه نوا و بیت «فلک جز عشق محرابی ندارد/ جهان بی خاک عشق آبی ندارد» شروع شد و سپس متبسم «آغاز داستان» را اعلام کرد که در دستگاه شور، آواز دشتی و دستگاه نوا به اجرا درآمد و بابیت «اشارت کرد خسرو کی جوانمرد/ بگو گرم و مکن هنگامه را سرد» به پایان رسید.
«حکایت شیرین» پرده سوم این اجرا بابیت «زنی فرماندهست از نسل شاهان/ شده جوش سپاهش تا سپاهان» در دستگاه چهارگاه آغاز شد که آهنگساز هوشمندانه این فضا را برای کار انتخاب کرده بود چراکه با اجرای پرقدرت وحید تاج، تصویر بزرگی و شکوه را در ذهن مخاطب به راحتی تداعی می‌کرد.
«چو بر گفت این سخن شاپور هشیار/ فراغت خفته گشت و عشق بیدار»، «چنان آشفته شد خسرو بدان گفت/ کزان سودا نیاسود و نمی‌خفت» این دو بیت توسط ارسلان علیزاده و بهار مدیری دکلمه شد تا با صدای وحید تاج پرده سوم به پایان برسد.
متبسم «به تصویر کشیدن خسرو» را اعلام کرد و پرده چهارم در دستگاه چهارگاه، نوا، اصفهان و شوشتری به اجرا درآمد و درست اتفاق آنجایی برای مخاطب رخ داد که بیت «نخسبم تا نخسبانم سرت را/ نیایم تا نیارم دلبرت را» توسط وحید تاج خوانده شد.
در پایان پرده چهارم متبسم، بیت «در آن آینه دید از خود نشانی / چو خود را یافت بی‌خود شد زمانی» را دکلمه کرد و در ادامه «چنان شد در سخن ناساز گفتن/ کزان گفتن نشاید بازگفتن» توسط سمیرا گلباز دکلمه شد.
پس از تنفسی «دیدار خسرو و شیرین در چشمه ساز» توسط وحید تاج در بیداد ِ همایون، شوشتری و دشتی روایت شد و «به هم رسیدن خسرو و شیرین» در پرده ششم با دکلمه علیزاده و مدیری آغاز و در ادامه با صدای وحید تاج در دستگاه نوا شنیدنی شد.
«گر از عشق آسمان آزاد بودی/ کجا هرگز زمین آباد بودی
اگر بی‌عشق بودی جان عالم/ که بودی زنده در دوران عالم
کسی کز عشق خالی شد فسرده ست/ گرش صد جان بود، بی‌عشق مردست
گر اندیشه کنی از راه بینش/ به عشق است ایستاده آفرینش»
پرده آخر «سخنی چند در عشق» در چهار بیت خلاصه گر تمام آنچه بود که در هفتاد دقیقه بر داستان گذشت و ابتدا با صدای ارسلان علیزاده دکلمه شد و سپس تاج در دستگاه نوا آن را خواند.
آغاز و پایان تار و پود با خوانده شدن بیت آخر «گر اندیشه کنی از راه بینش/ به عشق است ایستاده آفرینش» وصل عجبی پیدا کرد و در خلوت موسیقی، کنسرت تار و پود به پایان رسید.
از نکات قابل‌توجه کنسرت تار و پود وجود مودگردی بسیار از مایه‌ای به مایه دیگر بود که مخاطب را با خود و داستان همراه می‌کرد و همین امر موجب شده بود تا حواس تمام نوازندگان و خواننده به نت باشد تا مبادا لحظه‌ای غافل شوند.
همچنین طراحی ساده‌ی این کنسرت که همخوانی بسیاری باحال و هوای فضای اجرا داشت از دیگر نکات قابل‌توجه «تار و پود» بود که حمیدرضا آقا نصیری و سروش رسولی طراحی آن را بر عهده داشتند.
کیوان ساکت، اردشیر کامکار، علی‌اکبر شکاری، حمیدرضا نوربخش، داوود آزاد، اسماعیل تهرانی، کریم قربانی، پری ملکی، حسام‌الدین سراج، سعید فرج پوری، موقتیان، کامبیز روشن‌روان، کیاووش صاحب نسق، نادر مشایخی، میلاد عمرانلو، عباس سجادی، حمید قنبری، شروین مهاجر ازجمله مهمانان کنسرت تار و پود بودند اما این اجرا میزبان علی ارشدی و آرش ملک (آمین) از خوانندگان حوزه موسیقی پاپ کشورمان بود.
گفتنی است؛ کنسرت «تار و پود» اثر تازه «حمید متبسم» با اجرای «وحید تاج» به تهیه‌کنندگی «سید محمدجواد معینی» و همت موسسه فرهنگی هنری «نای و نی» ۶ مردادماه در حیاط هنر کاخ نیاوران برگزار شد.

 

تاریخ انتشار :۹ مرداد ۱۳۹۶

برچسب‌ها:
مطالب مرتبط



شما هم یک دیدگاه ارسال کنید
 

نام




یادداشت آرشیو

  • نقد سریال بی گناه؛ رنج آگاهی / به قلم بابک صحرایی در مجله فیلم امروز
    نقد سریال بی گناه؛ رنج آگاهی
    به قلم بابک صحرایی در مجله فیلم امروز

    تریبون هنر _ بابک صحرایی: جوزف کمبل در کتاب قدرت اسطوره می گوید: «فقط تنهایی و رنج است که دریچه ذهن را به روی آنچه بر دیگران پوشیده است باز می کند.».این یعنی رسیدن به آگاهی و از این منظر، سریال بی گناه، قصه انسان هایی است که تنهایی و […]

  • برگ برنده‌ای به‌نام طغیان / نگاهی به سریال پوست شیر

    تریبون هنر: یکی از برگ‌های برنده سریال محبوب «پوست شیر»، شجاعت جمشید محمودی و رضا بهاروند در خلق شخصیت‌هایی است که میانه چندانی با محافظه‌کاری ندارند. به گزارش تریبون هنر در مورد دلایل موفقیت سریال پوست شیر که به‌تازگی پخش فصل سوم آن در پلتفرم فیلم‌نت آغاز شده است، می‌توان […]

  • گلشیفته فراهانی و آداب دشمنی
    گلشیفته فراهانی و آداب دشمنی
    یادداشت سید عبدالجواد موسوی

    تریبون هنر: همین اول بگویم که قصد این یادداشت دفاع از گلشیفته فراهانی نیست. این را گفتم تا آدم های عجولی که می خواهند با خواندن دو کلمه کامنت بگذارند و یا تکلیف دنیا و آخرت نویسنده را فوری روشن کنند حساب کار دستشان بیاید. دیگر آن که گلشیفته فراهانی […]

  • در  یک سال گذشته پنج سریال از نظر امتیاز و محبوبیت، بهترین جایگاه را در IMDB داشته اند. بارها اتفاق افتاده که بعضی از سریال‌ها در گذر زمان در ذهن مخاطبان خود باقی مانده اند

    تریبون هنر: در  یک سال گذشته پنج سریال از نظر امتیاز و محبوبیت، بهترین جایگاه را در IMDB داشته اند. بارها اتفاق افتاده که بعضی از سریال‌ها در گذر زمان در ذهن مخاطبان خود باقی مانده اند و فقط به دیدن چندساعته ختم نشده اند بلکه طرفداران آن ها، سبک […]

  • شرکت در جشنواره فجر خیانت نیست / یادداشت عبدالجواد موسوی

    تریبون هنر _ سید عبدالجواد موسوی: چیزی نوشته بودم درباره جشنواره های فجر و بیشتر فیلم فجر. طبیعی است که برپایی جشنواره در چنین روزهایی که حال خیلی ها خوب نیست از نظر من کار چندان درستی نباشد و اصلا در چنین روزگارانی برپایی هرگونه جشنواره ای را دهن کجی […]

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad