مجازات پدر بابک خرمدین و مادرش برای ارتکاب به قتل مشخص شد
مجازات مادر کمتر استتریبون هنر: مجازات پدر بابک خرمدین و مادرش مطالبه خیلی از پیگیران این اتفاق است. قتل این کارگردان توجه جامعه را به خودش جلب کرده. مجازات پدر بابک خرمدین که عامل اصلی قتل بوده یک سوی قضیه است. سوی دیگر مجازات مادر اوست که مشارکت کامل در قتل پسرش داشته.
روز گدشته فخرالدین جعفرزاده سرپرست سابق دادسرای جنایی تهران درباره میزان مجازات این قتل نظر داد. جعفرزاده هم اکنون وکیل دادگستری است، او مجازات مادر را بیش از «پانزده سال حبس» عنوان کرد. به این ترتیب یعنی حکم صادر شده برای مادر سنگین تر از پدر در نظر گرفته شده. در حالی که این مطلب درست به نظر نمیرسد.
قوانین مجازات اسلامی درباره قتل توسط والدین
بر اساس قوانین مجازات اسلامی، پدر برای قتل فرزندش قصاص نمیشود. قصاص مجازات اصلی قتل عمد است. ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی می گوید «قصاص» در صورتی اثبات میشود که مرتکب، پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد. مجنی علیه یعنی کسی که جنایت بر روی او واقع شده.
به موجب ماده ۶۱۲ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی نیز «هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد و یا به هر علت قصاص نشود در صورتی که اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم مینماید.»
مجازات پدر بابک خرمدین ۳ تا ۱۰ سال زندان است
مجازات پدر بابک خرمدین چه خواهد بود؟ او بر اساس قوانین برای قتل پسرش اعدام نخواهد شد. با توجه به قوانین ذکر شده مجازات پدر که مرتکب قتل فرزند خود شده است ۳ تا ۱۰ سال حبس است.
پدر تا اینجا به عنوان فاعل اصلی جرم شناخته شده. مادر مقتول، هم به عنوان معاون در قتل معرفی شده است. مادر داروی بیهوشی در غذای پسرش ریخته. پدر او را با چاقو زدن به سینه به قتل رسانده. بعد به مدت هفت ساعت جسد را تکه تکه کرده است. پس از آن با کمک مادر جسد را در داخل سطل زباله و یک چمدان قرار داده. به این ترتیب پدر فاعل اصلی و مادر معاون در قتل بابک خرمدین است.
مجازات مادر ۶ ماه تا ۵ سال حبس است
ماده ۱۲۷ قانون مجازات اسلامی مربوط به مجازات مادر بابک خرمدین است.
ماده ۱۲۷- در صورتی که در شرع یا قانون، مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد، مجازات وی به شرح زیر است:
الف- در جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است، حبس تعزیری درجه دو یا سه.
ب- در سرقت حدی و قطع عمدی عضو، حبس تعزیری درجه پنج یا شش.
پ- در جرائمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش.
ت- در جرائم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی.
تبصره ۱- در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال، انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار، شش و هفت است.
تبصره ۲- در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم، مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.
چنانکه میبینیم بر اساس این ماده، مجازات مادر به عنوان معاون جرم باید یک تا دو درجه پایین تر از مجازات پدر در جرم ارتکابی باشد.
نتیجه نهایی برای میزان مجازات
مجازات پدر بابک خرمدین سنگین تر از مادرش است. با توجه به اینکه مجازات جرم ارتکابی توسط پدر (حبس ۳ تا ۱۰ سال) در دسته مجازات تعزیری درجه چهار قرار میگیرد، مجازات مادر باید حبس تعزیری درجه پنج یا شش باشد که اگر آن را محاسبه کنیم، حبس بیش از شش ماه تا پنج سال خواهد بود.
بنابراین به طور خلاصه مجازات پدر بابک خرمدین در صورت اثبات ارتکاب قتل فرزندش حداقل سه و حداکثر ده سال حبس است و مجازات مادر در صورت اثبات معاونت، حداقل بیش از شش ماه و حداکثر پنج سال حبس به تشخیص قاضی خواهد بود.
تاریخ انتشار :۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰